Skoči na sadržaj
Početna » Haworthia » Ciklus rasta i zalivanje Haworthia

Ciklus rasta i zalivanje Haworthia

Podeli sa drugima...

Kod zalivanja haworthia važi zlatno pravilo: „Manje je više!“. To ne znači da im treba dati vodu na kašičicu prilikom zalivanja, već da upoznamo njihov ciklus rasta i samim tim razumemo njihovu potrebu za vodom.

Kada biljka krene da propada ( da se „topi“ preko noći  ), obično je kasno za spasavanje. Greška koja se često događa početnicima, a koju bi najlakše opisali rečenicom: „Zalivanje kad mu vreme nije“.

Uzgoj Haworthia – o čemu se radi ?

Treba razumeti njihov ciklus rasta, haworthie su „zimnjaci“ što znači da je njihov glavni ciklus rasta tokom proleća i jeseni, ali su delimično aktivne i tokom zime. U toku letnjih meseci (jul – avgust) treba im  ukinuti vodu, jer u tom periodu odbacuju svoje staro korenje (to je normalan prirodan proces kod njih). Zalivanje u tom periodu dovodi obično do stradanja biljke ili zaostatka u razvoju, iz prostog razloga, što nema šta da apsorbuje vodu, i biljka truli. Dakle u toku intenzivnog rasta ( proleće / jesen ) treba ih dobro polivati, kod mene je to u intervalima od 7 do 10 dana, ali tako da izmedju dva zalivanja sačekate da se supstrat prosuši,  zimi recimo jednom mesečno, mada nećete pogrešiti i ako im ukinete vodu tokom najhladnijih meseci, od sredine decembra do kraja februara.


kolekcija haworthia

Da rezimiram, ritam zalivanja kod mene u toku godine sadrži dva perioda mirovanja u trajanju od oko 2 meseca. Tačnije rečeno:

  • Od sredine decembra do kraja februara mirovanje ( nema vode)
  • Od kraja februara / početka marta intenzivno zalivanje do sredine ili kraja juna.
  • Od sredine ili kraja juna, mirovanje, ( nema vode ) do kraja avgusta / početka septembra.
  • Od septembra pa do unošenja biljaka u zimovnik ( a to obično bude oko polovine novembra ) još jedan ciklus intenzivnog zalivanja.

I tako u krug iz godine u godinu.  🙂

Još jedno zlatno pravilo, kada polivate biljke, polijte ih obimno, haworthie imaju razgranat i dugačak korenov sistem koji doseže do dna saksije, i površinsko zalivanje supstrata biljci ne donosi ništa dobro. Opustite ruku i polivajte sve dok voda ne krene da izlazi iz rupica na saksiji.


Sve gore napisano  važi i za gasterije, a koje su inače bliski srodnici haworthia.

4 мишљења на „Ciklus rasta i zalivanje Haworthia“

  1. Nikad nisam znala kad da polivam gasterije i havortie,neki divni primerci su mi zbog pogresnog postupka zato samo odjednom uginuli,zato sam veoma zahvalna za ovako detaljno uputstvo!

    1. U negrejanoj prostoriji, gde prosečna temperatura preko zime u najhladnijim danima je u opsegu od 5 do 10 C. Visoka temperatura ih nagoni na rast, a nedostatak svetla u zimskim mesecima upravo dovodi do izduživanja, znači gledajte da budu uspavane, a to moežte postići samo ako su u negrejanoj prostoriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *