Skoči na sadržaj
Početna » Lithops » Zimovanje mladih Lithopsa

Zimovanje mladih Lithopsa

Podeli sa drugima...

Zimovanje mladih lithopsa je tema o kojoj sam često na internetu nalazio podatake da se sa jednogodišnjim lithops sejancima u toku zime ponašamo  kao sa odraslim biljkama. To nije tačno !

Zimovanje lithops sejanaca se drastično razlikuje od odraslih biljaka. Iako na prvi pogled te naše minijaturice već uveliko podsećaju na roditelje, potrebno im je posvetiti daleko više pažnje.

Osnovna stvar koju treba da znamo: u toku prve godine života za njih nema mirovanja. Sasvim je normalno da se u toku prve godine „presvuku“ više puta. Na priloženoj fotografiji možete videti moje sejance lithopsa koji su stari oko 9 meseci, a koji se uveliko presvlače po drugi put.

mladi lithops sejamci
Devetomesečni sejanci lithops-a

S obzirom da još uvek nemaju osećaj za ciklus godišnjih doba u toku prvog zimovanja treba obratiti pažnju na sledeće stvari:


  • Kontinuirano ih zalivati kad god procenimo da se supstrat prosušio.
  • Svaka vrsta, tj saksija je svet za sebe, nemojte ih po inerciji polivati sve od jednom , već pažljivo posmatrajte i zaključite kojima je to potrebno u datom trenutku.
  • U toku presvlačenja smanjiti obim zalivanja ali ne i prestati.
  • Minimalna temperatura ne bi trebala da pada ispod 15 C
  • Dati im što više svetla, po mogućnosti dodati veštačko svetlo kako se usled kratkog dana i nedostatka svetla ne bi izdužili.
  •  Provetravati što više, a ako vam je pri ruci – uključite s vremena na vreme neki manji ventilator, par sati – na svakih nekoliko dana biće OK. Usled prevelike vlage u vazduhu u toku zime gljivice su opasnost broj 1 za naše sejance.
  • Ne prihranjujte lithopse, osim ukoliko nisu zasejani u potpuno mineralnom supstratu.

I tako, s malo znanja i sreće, vaši sejanci lithopsa će dočekati proleće: krupni, zdravi i spremni za presadjivanje, a već naredne zime možete ih tretirati kao odrasle biljke.


Ukoliko želite više da saznate o uzgoju i nezi Lithopsa pročitajte sledeć članak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *